Često postavljana pitanja

Ispod se nalaze odgovori na najčešće postavljana pitanja. Ukoliko imate dodatnih pitanja, pozovite nas ili nam pošaljite poruku.

Popravke zuba i druge stomatološke intervencije moguće je raditi u sva tri trimestra trudnoće. Posebno, ako su u pitanju hitne intervencije ili terapija bola. Ipak, najbolje je, ako situacija nije alarmantna, intervencije planirati za drugi trimestar, kada je situacija stabilna i za buduću majku i za bebu.

Ako pođemo od činjenica da je trudnica zdrava, a trudnoća uredna, primena lokalne anestezije u trudnoći je apsolutno dozvoljena. Kao što je preporučljivije intervencije koje nisu hitne odložiti za drugi trimestar, tako je i primena lokalne anestezije preporučljivija u tom istom periodu.

Dakle, popravka zuba u trudnoći je apsolutno dozvoljena uz primenu lokalne anestezije.

Odnos deteta i zubara je podjednako važan kao i sa lekarom opšte prakse stoga je preporučljivo dovesti dete u šsto ranijem uzrastu i u bezbolnom periodu, kako bi redovnim kontrolama, preventivom i učenjem o pravilnoj higijeni usta i zuba sprečili ili odložili neke intervencije koje mogu biti neprijatne.

U stomatološkoj ordinaciji dete se susreće sa novim ljudima, mirisima i zvukovima, zato je važno da se ono navikne dok ga ništa ne boli i stekne pozitivnu asocijaciju na stomatologa i ordinaciju. Svakako u ovome mnogo doprinose roditelji i priprema deteta kod kuce za posetu zubaru.

Zubi ispod cementiranih krunica mogu oboleti i najčešće se dešava usled razvoja karijesa zbog povlačenja desni, ali se definitivna dijagnoza uspostavlja kliničkim pregledom i RTG snimanjem. Ukoliko je potrebno zub je moguce leciti kroz krunicu, bez potrebe da se krunica ili most uklanja.

Za slučajeve kada nije potrebna hitna intervencija najbolje je zakazati nedelju dana unapred ili više. Hitne slučajeve, naravno, primamo po potrebi.

Kada je u pitanju klaćenje zdravih zuba obično je reč o parodontopatiji, bolesti potpornog aparata zuba. Ovakvo rasklaćivanje ide sa simptomima koji se ranije javljaju, a tu spadaju, gingivitis (upala desni), krvarenje desni, bol, nagomilavanje zubnog kamenca, parodontalni džepovi.

Redovnim pregledima ovakva stanja se mogu prevenirati i parodontopatija zaustaviti odgovarajućom terapijom.

Keramičke fasete za zube ili popularno nazvani viniri su tanak sloj keramike koji se u najvećem broju slučajeva postavljaju samo na prednju površinu zuba, što omogućava da se postigne prirodan izgled. Na nekim mestima se fasete nazivaju još i ljuskicama.

Izbeljivanje zuba je estetsko kozmetički tretman kojim se postiže belja nijansa zuba od njihove prirodne boje.

Postoje izbeljivači koji se aktiviraju hemijski tj. mešanjem dve komponente pre aplikaciji ili laserskom aktivacijom. Oba metoda su učinkovita i daju odlične rezultate.

„Bele plombe“, ili kompozitne, više nemaju alternativu. Amalgam, materijal za „crne plombe“ odavno je izbačen iz upotrebe, njegov hemijski sastav zbog elementa žive upisao je ovaj materijal na sve „crne liste“ širom sveta. Kompozit je generacijama dobijao na fizičko hemijskim osobinama i potpuno opravdava svoju upotrebu za sve zubne ispune. On više nije samo estetski bolji, već i fizički.

Postoji mogućnost da lečeni tj. mrtav zub promeni boju. Poznato je i zašto do toga dolazi, ali o tome nekom drugom prilikom… Ukoliko je taj zub u prednjoj regiji, ili se jednostavno mnogo vidi, najjednostavnije je na prednjoj površini tog zuba postaviti kompozitnu fasetu (koja se može izraditi i jednoseansno u ordinaciji, kao plomba, ili u stomatološkoj tehnici). Moguće je taj zub prevući keramičkom krunicom. U određenim situacijama postoji mogućnost transkoronarnog izbeljivanja zuba (izbeljivanja zuba kroz krunicu), gde se mogu postići jako dobri rezultati.