Kako da održavate osnovnu oralnu higijenu?

Oralna higijena igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja vaših zuba, desni i celokupnog organizma. Redovna i pravilna briga o usnoj duplji može sprečiti niz problema, uključujući karijes, gingivitis, loš zadah i čak ozbiljnije zdravstvene probleme. U ovom članku, istražićemo osnovne korake oralne higijene, pružajući vam savete kako biste očuvali zdrav osmeh i samopouzdanje.

Proteze, krunice, mostovi, implantati

Redovno pranje zuba

Pravilno i redovno pranje zuba je temelj dobre oralne higijene. Preporučuje se pranje zuba dva puta dnevno, ujutro nakon doručka i pre spavanja. Ukoliko perete zube posle jela važno je da to ne uradite odmah po jeli već da sačekate pola sata kako bi se ph pljuvačke povratila i odradila svoji zaštitnu ulogu u suprotnom možete oštetiti gleđ i time naneti više štete nego koristi.

Koristite meku četkicu za zube i pastu sa fluorom (ili bez).

Kod četkanja zuba važnija je tehnika nego tvrdoća četkice ili izbor paste za zube. Za uklanjanje naslaga sa zuba je najvažnije mehaničko čišćenje.

Za pravilnu tehniku četkanja zuba se obratite nama, jer je demonstracija uživo najefikasnija za razumevanje.

Ne zaboravite da očistite jezik kako biste uklonili višak nataloženih bakterija.

stomatolog u beceju

Korišćenje konca za zube

Redovno čišćenje između zuba ključno je za sprečavanje karijesa i problema sa desnima.

Setite se da zub ima 5 strana koje treba očistiti, tako, ako koristimo samo četkicu za zube očistili smo samo prednju, zadnju i griznu površinu. Za površine između zuba koristimo konac u prostorima od očnjaka do očnjaka, a za ostale prostore koristi se međuzubne četkica.

Čišćenje koncem i međuzubnim četkicama trebalo bi uraditi jednom dnevno, najbolje pre spavanja.

Za čišćenje međuzubnih prostora može se koristiti i oralni tuš ili oralni irigator. To je aparat koji koristi mlaz vode pod pritiskom kako bi očistio međuzubni prostor. Ovi aparati su veoma laki za upotrebu i efikasni u uklanjanju plaka, ostataka hrane i viška bakterija. Nežni su na desni, a neki aparati imaju više programa i nastavaka u zavisnosti od vaših potreba.

Konac za zube

Tečnosti za ispiranje usta

Još jedan dodatak za održavanje oralne higijene jeste pomoću tečnosti za ispiranje.

Ove tečnosti mogu biti preporučene od strane stomatologa ukoliko postoji neki problem koji treba da se reši ili ih možete sami kupiti kao pomoćno sredstvo za svakodnevnu upotrebu.

Tečnost se koristi nakon pranja zuba i ona se ne ispira. Potrebno je naglasiti da ona nikako ne moze zameniti četkicu!

Kako odlučiti koju tečnost kupiti ukoliko Vam stomatolog nije preporučio? Naš savet pacijentima je uvek taj da biraju tečnosti koje u sebi ne sadrže alkohol zbog toga što alkohol oštećuje desni i tečnosti takvog sastava su previše agresivne u uklanjanju bakterija.

Dobra oralna higijena ne znači obeskličenje oralne šupljine, jer to i nije moguće, već uspostavljanje balansa oralne flore i pospešivanje prirodne odbrambene sposobnosti našeg organizma.

Tecnost za ispiranje usta

Izbegavanje štetnih navika

Pušenje i konzumiranje alkohola mogu značajno uticati na vaše oralno zdravlje. Ove navike povećavaju rizik od razvoja bolesti desni, uzrokuju loš zadah i mogu dovesti do pojave oralnih karcinoma. Smanjite ili potpuno eliminisujte ove štetne navike za zdraviju usnu duplju.

Pravilna ishrana

Uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem, celim zrnima i proteinima podržava zdravlje zuba i desni. Ove namirnice pružaju vašem telu neophodne hranljive materije za borbu protiv infekcija i održavanje zdravih tkiva u ustima.

stomatolog Becej

Redovne posete stomatologu

Redovne posete stomatologu su ključne za održavanje oralnog zdravlja. Stomatolog može identifikovati probleme pre nego što postanu ozbiljni, često sprečavajući ozbiljnije intervencije. Preporučuje se redovna poseta stomatologu najmanje dva puta godišnje, čak i ako nemate bolove ili vidljive probleme.

zubar becej

Zaključak

Osnovna oralna higijena nije samo očuvanje zdravih zuba već i ključ za celokupno dobrostanje. Pravilno pranje, korišćenje konca za zube, izbegavanje štetnih navika, pravilna ishrana i redovne posete stomatologu čine osnovu za zdrav osmeh i samopouzdanje. Ne zaboravite da vaš stomatolog nije samo lekar koji leči probleme, već i partner u očuvanju vašeg osmeha i opšteg zdravlja. Investirajte u svoje oralno zdravlje danas i uživajte u lepom osmehu dugi niz godina.

Zakažite pregled

Pošaljite nam poruku i javićemo Vam se u najkraćem roku.

Radno vreme

  • Pon – Pet: 08 – 17

  • Subota: 09 – 14

  • Nedelja: samo hitni pozivi