Upoznajte se sa terminima – proteza / krunice i mostovi / implantati

Dosta pacijenata nam dođe u ordinaciju sa željom da urade određeni stomatološki zahvat koji će im rešiti probleme sa zubima, a da prethodno nisu potpuno upoznati sa terminima niti sa tretmanima zbog kojih su došli.

Mi ćemo se u tekstu ispod potruditi da vam približimo i ukratko objasnimo šta su neki od najpopularnijih stomatoloških rešenja koja koristimo kada se nađete u situaciji da vam je potreban jedan ili više zuba.

Stomatologija obuhvata širok spektar stomatoloških rešenja koja pomažu u očuvanju oralnog zdravlja i estetskog izgleda. Među najčešće primenjivanim rešenjima su proteze, krunice, mostovi i implantati. Svaka od ovih opcija ima svoje specifične karakteristike i koristi, koje će biti detaljno objašnjene u nastavku.

Proteze, krunice, mostovi, implantati

Šta je proteza?

Proteza je stomatološki nadomestak koji se koristi kada osoba izgubi jedan ili više zuba. Proteze mogu biti parcijalne, kada nadomešćuju samo deo zuba, ili totalne, kada se koriste za nadoknađivanje svih zuba u vilici. Parcijalne proteze se obično sastoje od veštačkih zuba postavljenih na bazi od plastike ili metala koja se prilagođava prirodnom obliku vaših desnih. Totalne proteze se, s druge strane, koriste kada su svi zubi u vilici izgubljeni i pomoću vakuuma i prijanjanja uz desnima ostaju na mestu.

Važno je naglasiti da adekvatno održavanje proteza predstavlja ključni faktor za produženje njihovog trajanja i očuvanje zdravlja usne duplje i desni. S obzirom na njihov mobilni karakter, redovno vađenje proteza i stroga higijena su od suštinskog značaja. Pravilna higijenska nega će ne samo sačuvati proteze, već i osigurati zdravu usnu šupljinu u dužem vremenskom periodu.

Proteze u Beceju

Šta je krunica?

Krunica je trajni stomatološki nadomestak koji se koristi za prekrivanje oštećenih ili oslabljenih zuba. Izrađena je od različitih materijala, poput porcelana, keramike, metala ili kombinacije ovih materijala. Krunica se koristi kako bi se zaštitio zub od daljeg oštećenja, poboljšala njegova čvrstoća i oblik, ali i estetski izgled. Stavljanje krunice zahteva pripremu zuba kako bi se omogućilo precizno postavljanje krunice koja će savršeno odgovarati vašoj vilici i zagrižaju.

Krunice predstavljaju izvanredno trajno rešenje, jer se čvrsto cementiraju na pripremljeni zubni koren ili dentalni implantat. Kontinuirana posvećenost i pravilna higijena usne duplje ne samo da će očuvati vaše krunice uvek blistave i funkcionalne, već će i doprineti njihovom dugotrajnom održavanju tokom mnogih godina bez ikakvih komplikacija ili potrebe za zamenom.

Krunice u Beceju

Šta je most?

Most je fiksni stomatološki nadomestak koji se koristi za zamenjivanje jednog ili više nedostajućih zuba. Sastoji se od veštačkih zuba koji se nazivaju potporni zubi i koji su pričvršćeni za susedne prirodne zube ili implantate. Ovaj postupak zahteva minimalnu invazivnost i omogućava vraćanje funkcionalnosti i estetike osmeha.

Održavanje mosta za nadoknadu izgubljenih zuba ključno je za dugotrajnu funkcionalnost i estetiku. Redovno čišćenje mosta posebnim četkicama ili koncem za zube, kao i temeljna higijena okolnih zuba i desni, igraju ključnu ulogu. Redovne posete stomatologu za profesionalno čišćenje i pregled osiguravaju trajnost i zdravlje vašeg mosta.

izrada mosta

Šta je implantat?

Implantat predstavlja najnaprednije rešenje za zamenu izgubljenog zuba. To je metalni šraf koji se postavlja direktno u vilicu i služi kao zamena za koren izgubljenog zuba. Nakon postavljanja implantata, on se integrira sa okolnom koštanom strukturom tokom procesa koji se naziva osteointegracija. Na implantat se potom postavlja protetska krunica, koja deluje i izgleda kao prirodni zub. Implantati su dugotrajno i stabilno rešenje za zamenu zuba, a pružaju i brojne prednosti, uključujući očuvanje okolnih zuba i koštanog tkiva.

implantati Becej

U zaključku, stomatologija nudi različite opcije za rešavanje problema sa zubima. Proteze, krunice, mostovi i implantati su neki od najčešćih stomatoloških nadomestaka koji pomažu pacijentima da povrate funkciju i estetiku osmeha, doprinoseći poboljšanju kvaliteta života i samopouzdanja. Pre nego što se odlučite za određenu opciju, uvek je najbolje konsultovati se sa stomatologom kako biste pronašli najbolje rešenje koje odgovara vašim potrebama i oralnom zdravlju.

Zakažite pregled

Pošaljite nam poruku i javićemo Vam se u najkraćem roku.

Radno vreme

  • Pon – Pet: 08 – 17

  • Subota: 09 – 14

  • Nedelja: samo hitni pozivi